RÜZGARDAN GELEN ENERJİ

Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde rüzgar türbinleri giderek çoğalıyor. Rüzgardan elde edilen enerji miktarı da buna bağlı olarak her geçen yıl artıyor.

Rüzgar, Türkiye’nin önemli alternatif enerji kaynaklarından biri. Türbinler sayesinde rüzgardan kolaylıkla elektrik enerjisi elde edilebiliyor. Basitçe tarif etmek gerekirse; rüzgar, türbinin kanatlarını döndürüyor. Ortaya çıkan mekanik enerji, jeneratörler yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Burada en önemli detay, rüzgarın belli bir hız aralığında esmesi.



Rüzgar enerjisinin faydaları

Rüzgar, çevre dostu bir enerji kaynağı. Elektrik enerjisine dönüştürülmesi sırasında kullanılan teknoloji, tesis ve işletmesi diğer enerji kaynaklarına göre daha basit. Bakım ve işletme maliyetleri de çoğu enerji kaynağına nazaran daha düşük. Üstelik türbinlerin kurulumu için büyük araziler gerekmiyor. Rüzgar santrali kurmak kolay olmasına rağmen bunun için uyulması gereken bazı şartlar bulunuyor. Ancak yer seviyesinden 50 metre yükseklikte ve 7,5 metre/saat üzeri rüzgâr hızlarına sahip alanlarda kilometrekare başına 5 megavat gücünde santraller kurulabiliyor.



Rüzgar enerjisi potansiyeli artıyor

Rüzgar santralleri Marmara Bölgesinde Balıkesir, İstanbul ve Çanakkale’de; Ege Bölgesinde İzmir ve Manisa’da; Doğu Akdeniz’de ise Hatay çevresinde yoğun olarak yer alıyor. Türkiye’de rüzgar enerjisi potansiyeli 48 bin megavat olarak belirlendi. 2017’de rüzgar enerjisinden 17,9 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. 2018’in ilk altı ayında işletmede olan rüzgar enerji santrallerinin toplam kurulu gücü ise 6.671 megavat oldu.