Biyokütle, canlılardan elde edilen fosilleşmemiş biyolojik malzemenin genel adıdır. Aynı zamanda bir enerji kaynağıdır ve endüstriyel anlamda biyolojik maddelerden yakıt elde edilmesini ifade eder. Biyokütle enerjisi önemli bir enerji kaynağıdır. Bunun en önemli sebebi, her yerden elde edilmesi, kırsal alanlarda sosyal ve ekonomik gelişmeye katkı sağlamasından ileri geliyor.
Doğal bir enerji kaynağı olan biyokütle enerjisi; bitkilerden, orman ürünlerinden, hayvanlardan ve organik çöplerden elde ediliyor. Sığır, at, koyun ve tavuk gibi hayvanların dışkılarından ise hayvansal biyokütle enerji elde ediliyor. Şehir hayatı içerisinde ortaya çıkan organik çöpler ve endüstriyel atıklar da biyokütle kaynaklarını oluşturuyor. Son olarak orman ve orman ürünlerinden elde edilen atıkları da biyokütle kaynakları altında saymamız gerekiyor.
Bu enerji tipi, biyokütle atıkların yakılarak veya farklı işlemlerden geçirilerek kullanılması sonucunda elde ediliyor. Biyokütle, aynı zamanda geri dönüşüme de önemli katkı sağlayan ekonomik bir enerji kaynağıdır. Türkiye’nin biyokütle atık potansiyelinin yaklaşık 8,6 milyon ton eşdeğer petrol (MTEP) ve üretilebilecek biyogaz miktarının 1,5-2 MTEP olduğu tahmin ediliyor. İşletmede bulunan 695 megavatlık toplam kurulu güce sahip biyokütle kaynaklı elektrik üretim santralinden, 2018 Haziran ayı itibarıyla 1.610 gigavat saat üretim gerçekleşti.