SUDAN GELEN KAYNAK: HİDROLİK ENERJİ

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları içinde hidrolik enerji en başta geliyor. 2017’de hidroelektrik kaynaklı 58,2 milyar kilovatsaat elektrik üretildi.

Temiz, yenilenebilir, çevre dostu enerji kaynaklarından biri de sudur. Doğanın sunduğu en önemli kaynaklarından biri olan suyun, faydaları ve kullanım alanları saymakla bitmiyor. Tüm özellikleri bir yana, su aynı zamanda enerji üretmek için kullanılan önemli bir kaynak. Öyle ki insanlığın keşfettiği en eski enerji kaynakları arasında yer alıyor. Sudan faydalanılarak elde edilen enerjiye Hidrolik enerji adı veriliyor. Suyun gücü, santraller yardımıyla elektriğe dönüşüyor. Günümüzde hidroelektrik enerji santralleri, risk potansiyelinin düşük olması, yüksek verimliliği, yakıt gideri olmaması, uzun ömürlülüğü ve yerli kaynak özellikleri ile öne çıkıyor.



Önemli bir enerji kaynağı

Hidrolik enerji, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeli içinde önemli bir yere sahip. Türkiye’nin teorik hidroelektrik potansiyeli, dünya teorik potansiyelinin yüzde 1’ine, ekonomik potansiyeli ise Avrupa ekonomik potansiyelinin yüzde 16’sına denk geliyor. Türkiye’de 2017’de hidroelektrik kaynaklı 58,2 milyar kilovatsaat enerji üretildi. 2018 yılının ilk yarısı itibariyle işletmede bulunan 27.912 megavatlık kurulu güce sahip 636 hidroelektrik enerji santrali mevcut. Bu da Türkiye toplam enerji gücünün yüzde 32’si demek.