Çocukluk lezzetleri “Ata Tohumu Projesi”yle sofraya geldi

Yerel tohumları gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yola çıkılan “Ata Tohumu Projesi” başladığı günden bu yana büyük ilgi gördü.

Kandıra’nın sivri biberi, Samsun’un köy salatalığı, Ayaş’ın beyaz bodur domatesi… Bir zamanların unutulmaz lezzetleri, yeniden tarlalarda yeşermeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü projenin amacı, yerel tohumları gelecek kuşaklara sistemli ve bilinçli bir şekilde aktarmak.

Atadan, deden yadigar tohumlar

Proje 2017’de başladı. O günden bu yana vatandaşlar “Yerel Tohum Buluşmaları” kapsamında atalarından, dedelerinden yadigar kalan bini aşkın tohumu bağışlayarak projeye destek verdi. Toplanan tohumlar, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma enstitülerindeki konu uzmanlarınca incelenerek hazır hale getirildi. Ardından kayıt altına alınan tohumlar, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından çoğaltılarak üreticilere ulaştırıldı.

56 yerel tohum türü inceleme altında

Bugüne kadar TAGEM uzmanlarınca 56 yerel tohum türü incelemeye alındı. Bunların ATA Tohumu Projesi kapsamında halen tanımlama ve kayıt altına alma işlemleri devam ediyor. Tarla bitkilerine ait tohum türleri bakla, barbunya, bezelye, börülce, çörek otu, haşhaş, kenevir, kişniş, pancar, patates, reyhan, rezene, ayçiçeği, fesleğen, soya, sumak, susam, süpürge otu, şeker pancarı, fiğ, zaprana otu, çeltik, yulaf, mısır, nohut, mercimek, arpa, buğday, burçak, cülban ve çavdar…

Bunun dışında biber, domates, salatalık, karpuz, kavun, marul, patlıcan, bamya, dereotu, fasulye, havuç, ıspanak, kabak, kuzukulağı, lahana, maydanoz, pazı, pırasa, roka, sarımsak, soğan, süs kabağı, tere, turp ve şalgam gibi sebzelere ait tohum türleri için de işlemler sürüyor.

Tarladan sofralara

Ata Tohumu Projesi kapsamında bağışlanan tohumlardan bazıları ise fide haline getirildi. Bunlar tarım kredi kooperatiflerinin sözleşmeli üreticileri tarafından yetiştirilerek ilk ürünler elde edildi. Bu projeyle ata tohumlarından elde edilen ürünlerin yaygınlaşarak tüketicinin sofrasına gelmesi amaçlanıyor. Ayrıca kayıt altına alınan bu tohumların satışının yapılması planlanıyor. Ata Tohumu Projesi’nin kırsal kalkınmaya ve dolayısıyla kırsal turizme de katkı sağlaması bekleniyor.