Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)

Türkiye İş Kurumu istihdamı genişletmek için bir dizi çalışma yürütüyor. Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları bu çalışmaların iki önemli ayağı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak için eğitim hizmeti veriyor. Aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, toplum yararına programlar ve projeler düzenliyor. 

Mesleki Eğitim Kursları

Elinde bir mesleği olmayanlar, mesleğini geliştirmek isteyenler ya da mesleği günümüzde geçerli olmayanlara istihdam garantili mesleki eğitim kursları veriliyor. Mesleki Eğitim kurslarından yararlanmak isteyenlerin öncelikle kuruma kayıtlı ve işsiz olması gerekiyor. 15 yaşını tamamlaması, mesleğin gerektirdiği şartlara sahip olması ve kurum tarafından istediği meslekle ilgili kursu tamamlamış olması kriterler arasında. Aranan diğer şartlar ise iş ve meslek danışmanlığından faydalanmak, emekli olmamak ile kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak şeklinde sıralanıyor. Kurs saatleri günde 5-8 arası. Haftalık en az 30, en fazla 40 saat kursa katılmak gerekiyor. Toplamda verilen eğitimin süresi ise en fazla 160 güne ulaşıyor. Mesleki Eğitim Kurslarına katılanlardan herhangi bir ücret alınmıyor. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor. 

İşbaşı Eğitim Programları 

İŞKUR bünyesindeki kurslardan biri de İşbaşı Eğitim Programları. Bu programla kursiyerler hem mesleki yeteneklerini geliştiriyor hem de tecrübe ediniyor. Bu programdan faydalanmak isteyenlerde aranan şartlar şöyle sıralanıyor: Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenin birinci veya ikinci dereceden akrabası veya eşi olmamak, emekli olmamak, programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak, program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak ile iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak.  

İşbaşı Eğitim Programlarından belirtilen şartları sağlayanların yanısıra tarımsal faaliyette bulunanlar, isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım alanlar, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da faydalanabiliyor. 

Programların süresi günde 5-8 saat olmak üzere, haftada 45 saati buluyor. Eğitim verilen sektörlere göre 3 ay ila 9 ay süreyle kurslar devam ediyor. Program sürecince gerekli olan kişilere zaruri destek ödemesi ile genel sağlık sigorta primi de ödeniyor. Katılımcılara program sonunda “İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası” veriliyor. 

Detaylı bilgi için: 

http://www.iskur.gov.tr