Girişimcinin dostu: KOSGEB 

KOSGEB iyi bir iş fikri olanlar ya da yeni iş kurmak isteyenler için önemli katkılar sağlıyor. Bugüne kadar binlerce girişimci KOSGEB desteğiyle yatırım hayalini gerçeğe çevirdi. 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), girişimcilere ve KOBİ’lere destek veren kurumların başında geliyor. Kendi işini kurmak ve mevcut işini geliştirmek isteyenler için önemli katkılar sunuyor. KOSGEB’in “Yeni Girişimci Programı” tam da bu nedenle büyük ilgi görüyor. 

Yeni Girişimci Programı; Geleneksel Girişimci Destek Programı ve İleri Girişimci Destek Programı olmak üzere iki alt bölümden oluşuyor. 

Yeni Girişimci Programı’ndan faydalanmak için öncelikle başvuran kişilerin iş fikrine yönelik NACE kodunu (Avrupa Birliği’nde ekonomik faaliyetleri sınıflandırmada kullanılan uluslararası bir kodlama sistemi) öğrenmek gerekiyor. Bu kodu öğrenmek KOSGEB’in söz konusu sektörü destekleyip desteklemediğini anlamak için önemli. Desteklenen sektörlerin NACE kodları, KOSGEB’in web sayfasından öğrenilebiliyor. 

Bir diğer aranan şart ise eğitim… İşletmeyi kurmadan önce mutlaka KOSGEB girişimcilik eğitimini almak gerekiyor. Burada da kurulacak işe göre Geleneksel Girişimci Destek Programı ya da İleri Girişimci Destek Programı kapsamında verilen eğitimlerden birinin tercih edilmesi söz konusu. Eğitimler herkese açık ve ücretsiz. Üstelik elektronik ortamda verildiği için günün her saatinde katılmak mümkün. 

Başvuruda bulunacak işletmenin Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlanan gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde olması şart. Yine girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payının en az yüzde 50 olması gerekiyor. Girişimcinin, tek başına işletmeyi temsile yetkili olması da aranan bir başka kriter. Program süresince ortaklık payının yüzde 50’nin altına inmemesi isteniyor. Girişimcinin bu süreçte başka bir kuruluşta çalışmaması ile SGK kaydının olmaması aranan özellikler arasında. 

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Bu programın amacı işletmeleri kuruluş yıllarında desteklemek ve istihdamı teşvik etmek. Geleneksel Girişimci Destek Programı onaylandığı tarihten itibaren iki yıl sürüyor. Girişimciler bu destek programından yalnızca bir kez faydalanabiliyor.  

İşletmelere kuruluş desteği olarak 5 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmelere 10 bin TL geri ödemesiz destek sağlanıyor. Performans desteği olarak ise geri ödemesiz, belirlenen kriterlere göre 40 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda 10 bin TL’ye kadar ilave olabiliyor. 

Ve sertifika desteği… Bu kapsamda, girişimcinin kurduğu işletme için gerekli mesleki ve teknik sertifika ile buna benzer belgeler (işletme sahibi için işletme kuruluş tarihinden önce en geç bir yıl öncesini kapsayacak şekilde) çerçevesinde; işletmede çalışan personel için (işletme kuruluş tarihinden itibaren) geri ödemesiz olarak toplam 5 bin TL’ye kadar destek sağlanıyor.

KOSGEB, Geleneksel Girişimci Destek Programı çerçevesinde toplam 65 bin TL’ye kadar ulaşan bir destek veriyor. 

İleri Girişimci Destek Programı

İleri Girişimci Destek Programı ise daha büyük ölçekli şirketler için uygun bir seçenek. Bu programın amacı Türkiye’nin küresel piyasalarda rekabet edebilmesine olanak sağlayacak, ihracat yapabilecek, daha fazla istihdam oluşturabilecek hatta marka olabilecek yenilikçi ve teknoloji alt yapısına sahip sektörlerde yer alan işletmelerin sayısını artırmak. 

Bu program kapsamında kuruluş desteği olarak gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 5 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL geri ödemesiz destek sağlanıyor.

Performans desteği olarak ise geri ödemesiz, belirlenen kriterlere göre 40 bin TL’ye kadar katkı sunulabiliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda ilave 10 bin TL kadar daha veriliyor. Toplamda 50 bin liraya kadar destek mümkün olabiliyor. 

Makine, teçhizat ve yazılım desteği olarak ise işletmelere, yazılım lisans bedeli veya zaman sınırlı lisans kullanım bedeli için geri ödemesiz olarak en fazla 100 bin TL’ye kadar katkı söz konusu. İşletmenin orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda bu miktarın üst limiti 200 bin TL’ye; yüksek teknoloji seviyesinde bir işletme ise 300 bin TL’ye kadar çıkıyor.  Makine, teçhizat ve yazılım desteği için yüzde 75 oranında destek veriliyor. Eğer yerli malı kullanılıyorsa buna yüzde 15’lik destek daha ilave ediliyor. 

Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu kapsamında verilen destek ise geri ödemesiz olarak 10 bin TL’ye kadar ulaşıyor. Sertifika desteği kapsamında, girişimcinin kurduğu işletme için gerekli mesleki ve teknik sertifika ve buna benzer belgeler çerçevesinde (işletme sahibi için işletme kuruluş tarihinden önce en geç bir yıl öncesini kapsayacak şekilde); girişimcinin çalışan personeli için (işletme kuruluş tarihinden itibaren) işletmeye destek oranı uygulanmaksızın, geri ödemesiz toplam 5 bin TL’ye kadar destek sağlanıyor. İleri Girişimci Destek Programı’ndaki katkı da 365 bin TL’yi bulabiliyor.