Loading...
KITALAR YENİDEN BİRLEŞİYOR
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ


ÇANAKKALE'NİN GERDANLIĞI

"1915 Çanakkale Köprüsü"nün yapımı tüm hızıyla sürüyor. Tamamlandığında 2023 metrelik rekor ayak açıklığıyla dünyanın en uzun köprüsü olacak.

İstanbul 3 köprüsüyle Asya ve Avrupa’yı bir araya getiriyor. Avrasya tüneli de bunlara eklenince araçlar 4 ayrı noktadan denizi aşabiliyor. Avrupa’dan gelip özellikle batı Anadolu’ya giden araçların güzergah tercihi ise Çanakkale.

Çanakkale Boğazı’na köprü yapılması Türkiye’de yıllarca tartışıldı. Ancak hiç bir dönemde bu büyük proje ile ilgili harekete geçilmedi. Trafik yoğunluğunun yetersiz olduğu, köprü maliyetini karşılamayacağı hesaplandı. Ancak ticaretin gelişmesi, şehirlerin giderek büyümesi Avrupa’dan gelen trafiğin artması bu köprünün yapımını mümkün kıldı.

Yıllarca feribot iskelesi kuyruklarıyla haber olan Çanakkale bir kaç yıldır köprüyü konuşuyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete girmesiyle feribot kuyrukları da, kötü havada iptal edilen seferler nedeniyle yaşanan mağduriyetler de tarihe karışacak.

Feature Image

İnşaatla ilgili projelendirme ve altyapı çalışmaları 1 sene içinde bitirildi.Kara ve deniz sondaj çalışmaları, rüzgar testleri yapıldı. Deniz altındaki inşa faaliyetlerine başlandı.

Kazık çakımıyla ilgili tören bu yılki 18 Mart kutlamalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün belirlenen tarihten önce açılacağının müjdesini de verdi.

Köprünün ayakları, Osmangazi Köprüsündeki gibi denizin içinde yer alacak. Bunun için deniz tabanına 40 metre boyunda dev çelik kazıklar çakılıyor. Boğazın güney kesimine 165 kazık çakıldı. Kuzeydeki 192 kazığın çakımı sürüyor. Kule temeli keson imalatı da Gelibolu'daki şantiyede sürüyor. Kazık çakımının ardından temeller deniz dibine yerleştirilecek.

  • DEDELERİMİZ BUNDAN 103 SENE ÖNCE TÜM İMKANSIZLIKLARA RAĞMEN TARİHİNİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN, DÜNYA TARİHİNE ALTIN HARFLERLE NAKŞEDİLEN BÜYÜK BİR DESTAN YAZMIŞLARDI. BİZLER DE MARMARAY, YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ, OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ, AVRASYA TÜNELİ İSTE BURADAKİ 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GİBİ PROJELERLE TARİHE DAMGAMIZI VURUYORUZ.
    RECEP TAYYİP ERDOĞAN
    CUMHURBAŞKANI
  • 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ İLE AVRUPA VE ASYA KITASI BİRLEŞTİĞİNDE KARŞIYA GEÇİŞ SADECE 4 DAKİKA SÜRECEK. ÇANAKKALE'DE BÖYLECE LOJİSTİK VE İKMAL DAHA DA HIZLANACAK. KÖPRÜ ÇANAKKALE'NİN BEREKETİNE BEREKET KATACAK.
    BİNALİ YILDIRIM
    BAŞBAKAN
  • DEPREM KUŞAĞINDA, RÜZGAR ALAN BİR YERDE ÇOK ÖZEL BİR KÖPRÜ OLACAK. DİĞER KÖPRÜLERDEN FARKI, İKİ AYRI KÖPRÜ GİBİ OLACAK VE İKİ KÖPRÜ GİBİ KARŞILIKLI KİRİŞLERLE BAĞLANMIŞ OLACAK.
    AHMET ARSLAN
    ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI

101 KİLOMETRELİK OTOYOL

Feature Image


Köprüyle birlikte 101 kilometrelik otoyol da yapılacak. Malkara'dan başlayacak otoyol, Şarköy'ün batısından geçtikten sonra Gelibolu Yarımadası’na ulaşacak. Oradan da 1915 Çanakkale köprüsüne bağlanacak. Asma köprü, 7 milyar 144 milyon liraya, otoyol da 3 milyar 210 milyon liraya mal olacak. Yani toplam yatırım 10 milyar lirayı aşacak.


Feature Image


Köprü 2023 metre orta açıklığıyla,, bu alanda dünya rekoru kıracak. Viyadüklerle birlikte uzunluk 4 bin 608 metreyi bulacak. Kule yüksekliği, 318 metre olacak. Köprü gidiş-geliş toplam 6 şeritten oluşacak.


Feature Image


RAKAMLARLA 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

Feature Image

Tamamlandığında 2023 metrelik rekor ayak açıklığıyla dünyanın en uzun köprüsü olacak.

2 YAKLAŞIM VİYADÜĞÜ

4 BETONARME VİYADÜK

43 ALT GEÇİT VE KÖPRÜSÜ

38 ÜST GEÇİT KÖPRÜSÜ

5 KÖPRÜ

4 OTOYOL HİZMET TESİSİ

6 ÜCRET TOPLAMA İSTASYONU

12 KAVŞAK



KÖPRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI

Köprünün tamamlanmasının ardından Lapseki ve çevresinin önemli bir lojistik üs olması bekleniyor.



Köprü inşaatında şu an 924 kişi çalışıyor. Lapseki'ye kurulacak şantiyeyle istihdam daha da artacak.


Hazırlayanlar

Evren Ünal

Volkan Tay