ÇANAKKALE'NİN GERDANLIĞI
"1915 Çanakkale Köprüsü"nün yapımı tüm hızıyla sürüyor. Tamamlandığında 2023 metrelik rekor ayak açıklığıyla dünyanın en uzun köprüsü olacak.
İstanbul 3 köprüsüyle Asya ve Avrupa’yı bir araya getiriyor. Avrasya tüneli de bunlara eklenince araçlar 4 ayrı noktadan denizi aşabiliyor. Avrupa’dan gelip özellikle batı Anadolu’ya giden araçların güzergah tercihi ise Çanakkale.
Çanakkale Boğazı’na köprü yapılması Türkiye’de yıllarca tartışıldı. Ancak hiç bir dönemde bu büyük proje ile ilgili harekete geçilmedi. Trafik yoğunluğunun yetersiz olduğu, köprü maliyetini karşılamayacağı hesaplandı. Ancak ticaretin gelişmesi, şehirlerin giderek büyümesi Avrupa’dan gelen trafiğin artması bu köprünün yapımını mümkün kıldı.
Yıllarca feribot iskelesi kuyruklarıyla haber olan Çanakkale bir kaç yıldır köprüyü konuşuyor. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete girmesiyle feribot kuyrukları da, kötü havada iptal edilen seferler nedeniyle yaşanan mağduriyetler de tarihe karışacak.
İnşaatla ilgili projelendirme ve altyapı çalışmaları 1 sene içinde bitirildi.Kara ve deniz sondaj çalışmaları, rüzgar testleri yapıldı. Deniz altındaki inşa faaliyetlerine başlandı.
Kazık çakımıyla ilgili tören bu yılki 18 Mart kutlamalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün belirlenen tarihten önce açılacağının müjdesini de verdi.
Köprünün ayakları, Osmangazi Köprüsündeki gibi denizin içinde yer alacak. Bunun için deniz tabanına 40 metre boyunda dev çelik kazıklar çakılıyor. Boğazın güney kesimine 165 kazık çakıldı. Kuzeydeki 192 kazığın çakımı sürüyor. Kule temeli keson imalatı da Gelibolu'daki şantiyede sürüyor. Kazık çakımının ardından temeller deniz dibine yerleştirilecek.
101 KİLOMETRELİK OTOYOL
Köprüyle birlikte 101 kilometrelik otoyol da yapılacak. Malkara'dan başlayacak otoyol, Şarköy'ün batısından geçtikten sonra Gelibolu Yarımadası’na ulaşacak. Oradan da 1915 Çanakkale köprüsüne bağlanacak. Asma köprü, 7 milyar 144 milyon liraya, otoyol da 3 milyar 210 milyon liraya mal olacak. Yani toplam yatırım 10 milyar lirayı aşacak.
Köprü 2023 metre orta açıklığıyla,, bu alanda dünya rekoru kıracak. Viyadüklerle birlikte uzunluk 4 bin 608 metreyi bulacak. Kule yüksekliği, 318 metre olacak. Köprü gidiş-geliş toplam 6 şeritten oluşacak.
RAKAMLARLA 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ
2 YAKLAŞIM VİYADÜĞÜ
4 BETONARME VİYADÜK
43 ALT GEÇİT VE KÖPRÜSÜ
38 ÜST GEÇİT KÖPRÜSÜ
5 KÖPRÜ
4 OTOYOL HİZMET TESİSİ
6 ÜCRET TOPLAMA İSTASYONU
12 KAVŞAK
KÖPRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI
Köprünün tamamlanmasının ardından Lapseki ve çevresinin önemli bir lojistik üs olması bekleniyor.
Köprü inşaatında şu an 924 kişi çalışıyor. Lapseki'ye kurulacak şantiyeyle istihdam daha da artacak.